Skrze utrpení zvířat přetřásá i osudy lidí. Výstavu Why? navštivte v CBEO

„Výstava „Why?“ nám umožňuje nahlédnout na svět z nového úhlu. Z úhlu, který není ani trochu pozitivní, ale je třeba si připomínat, co dokáže člověk napáchat,” zmiňuje koordinátorka výstavy a odborná asistentka na katedře biologie Přírodovědecké fakulty UJEP Markéta Gloneková. Tím ve zkratce vystihuje podstatu nově uvedené výstavy v Centru biologických a environmentálních oborů (CBEO) s příznačným názvem Why? ukrajinského grafika Igora Pavlyuka, která na 18 panelech přibližuje osudy zvířat poznamenané válkou.

Výstavu slavnostně zahájil chomutovský senátor a ředitel královédvorského safari parku Přemysl Rabas, který je současně organizátorem výstavy pro Českou republiku. Slavnostní události se účastnilo vedení přírodovědecké fakulty, ale i vedení partnerských institucí – Zoo Ústí nad Labem a Botanické zahrady Teplice.

Putovní výstava již vystřídala několik zvučných míst, mezi nimi například Senát Parlamentu České republiky, byla však také v Polsku či na Slovensku. Po skončení výstavy v prostorách PřF UJEP se přesune právě do Zoologické zahrady Ústí nad Labem.

Výstavní panely představují grafiky zvířat spolu s jejich osudy pohnutými vpádem války, jejich příběhy přiblíží QR kódy umístěné na rámech obrazů. Prohlížet je můžete v CBEO až do 5. dubna, a to vždy ve všední dny od 10 do 16 hodin.

#scienceUJEP