Nejlepšího popularizátora či popularizátorku vědy odhalí soutěž Český Vševěd

Přes třicet přihlášených soutěžících „Vševědů“ z českých univerzit bude bojovat o přízeň diváků, kteří o vítězi rozhodnou online hlasováním od pondělí 11. 4. 2022. Samotné finále soutěže pak proběhne naživo v úterý 13. 9. 2022 v Univerzitním kině Scala v Brně. Soutěž Český Vševěd organizuje tým nadšenců akce Noc vědců.

V průběhu března 2022 měli zástupci z českých univerzit, včetně Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, a vědeckých institucí prostor pro registraci svých nejlepších popularizátorů. Podmínkou účasti bylo natočení krátkého videa, kde vědci a vědkyně během maximálně 150 sekund představili publiku vědecké téma podané popularizační formou.

„V prvním ročníku evidujeme více než třicet kandidátů na Vševěda 2022, přesně je to osmnáct vědkyň a sedmnáct vědců. Jejich videopříspěvky se dotýkají humanitních, společenských, technických, přírodních i lékařských věd. Diváci se mají rozhodně na co těšit,“ uvádí soutěž koordinátorka projektu Karolína Křtěnová.

Pětatřicet přihlášených soutěžících bude bojovat o titul VŠEVĚD 2022 už od 11. dubna 2022, kdy může začít hlasovat veřejnost. Ve facebookové události bude každý týden představena dvojice nebo trojice popularizátorů, ti s největším počtem hlasů postoupí na jeho konci do semifinále. „V polovině června budeme znát dvanáct nejlepších, z nichž odborná porota vybere šest finalistů,“ dodává Křtěnová.

Za ústeckou univerzitu bude o titul Českého Vševěda 2022 bojovat nová vedoucí naší katedry Mgr. Hana Auer Malinská, Ph.D. Svou vášeň pro rostliny představí v „souboji“, který bude probíhat v týdnu od 5. do 12. června 2022. Jejím tématem bude přírodověda a možnosti, jak se k rostlinám chovat, dokonce jim porozumět. Podívejte se na ochutnávku.

Finále Vševěda proběhne 13. 9. 2022 v Univerzitním kině Scala v Brně formou live vystoupení, na kterých budou zábavnou formou vědci a vědkyně prezentovat své výzkumy. Cílem vystoupení je předat divákům nejen nadšení pro vědu, ale i kus vědění samotného.

Celý průběh soutěže naladí všechny fanoušky Noci vědců 2022, která se už tradičně koná poslední zářijový pátek, tedy 30. 9. 2022 na téma Všemi smysly. Jejím cílem je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro společnost, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit. A to právě mohou nově představit i díky Českému Vševědovi.