Podzimní setkání dětí – příroda na podzim v našem parku

Ve čtvrtek 26. 10. 23 jsme opět přivítali v našem areálu naučného botanického parku KBI PřF UJEP děti, které se rozhodly strávit část podzimních prázdnin na přírodovědně laděném setkání dětí a našich studentek a studentů učitelství biologie, kteří je provedli dnem nabitého aktivitami zaměřenými na pozorování změn v přírodě, ohrožené živočichy naší krajiny, poznávání, bádání a podzimní tvoření.

Děti si prohlédly podzimní přírodu v našem botanickém parku a expozice ve sklenících. V laboratoři se věnovali chromatografii rostlinných barviv a mikroskopování kvasinek. Dozvěděly se zajímavé informace o naší významné sově, sýčku obecném. S lektorem si povídali o možnostech jeho ochrany a následně hledaly v parku případná ohrožení a navrhovaly způsoby, jak je vyřešit. Rovněž se věnovaly správnému přikrmování vodních ptáků v zimě. Vytvářely např. vlastní naučné informační tabule pro veřejnost.

Při odpoledních aktivitách jsme dětem formou hry poodhalili některá tajemství přírody a také jsme si s nimi vyzkoušeli práci dendrologů. Na závěr se s námi děti rozloučily vytvořením úžasných výjevů z podzimních přírodních materiálů, např. nápisem UJEP z barevného listí. My jsme jim naopak vyřezali dýně podle jejich týmových návrhů, ty nám budou zdobit vstupní prostor před katedrou celý podzim.

Děkujeme všem, kteří nás při přípravě a realizaci akce podpořili, KBI PřF UJEP, dětem a rodičům. Velké poděkování náleží zvláště lektorkám a lektorovi za skvělou a kvalitní přípravu a realizaci setkání, zodpovědný přístup a profesionální práci s dětmi.

Silvie Svobodová a lektorky – Hana Bakešová, Nikola Dolenská, Josef Hervert, Eliška Hrabáková, Andrea Spurná, Kristýna Vrabcová, Kristýna Šedivá, Kateřina Regnerová, Denisa Schuldesová, Valerie Smetková.