Seasonal changes in soil biofilm microbial communities

Další vědecký úspěch týmu katedry biologie: Publikace v prestižním časopise Soil Biology & Biochemistry

S velkou hrdostí oznamujeme, že tým katedry biologie dosáhl významného úspěchu publikací článku ve velmi prestižním časopise Soil Biology & Biochemistry. Tento časopis patří mezi Q1 ve svém oboru a má impakt faktor 9,8, což svědčí o jeho vysoké kvalitě a vlivu ve vědecké komunitě.

Článek s názvem Seasonal changes in soil biofilm microbial communities byl uveřejněn PhD studentem Mgr. Janem Štěpkou (aplikované nanotechnologie) a erudovaným týmem katedry pod dohledem uznávaného experta na mikrobiologii, profesora Milana Gryndlera. Studie zkoumá dynamiku mikrobiálních komunit v půdních biofilmech a planktonických komunitách v průběhu různých ročních období a inkubačních období. Klíčová zjištění studie zahrnují:

  • Kolísání složení komunit: Složení půdních biofilmů a planktonických mikrobiálních komunit se mění v průběhu času, pravděpodobně ovlivněno postupnými procesy a různými faktory životního prostředí, jako je teplota a vlhkost půdy.
  • Převaha prokaryotické biomasy biofilmů: Ve studované půdě, biomasa prokaryotického typu významně převyšuje biomasu planktonické komunity.

Tento úspěch je výsledkem tvrdé práce a odhodlání celého týmu, a je důkazem excelence výzkumu na naší katedře. Srdečně gratulujeme Mgr. Janu Štěpkovi, Dis.,RNDr. Lence Němcové, CSc., Mgr. Lukášovi Bystrianskému, Ph.D., RNDr. Pavlu Brannymu, CSc., Mgr. Haně Auer Malinské, Ph.D.  a profesorovi Milanu Gryndlerovi k tomuto významnému vědeckému příspěvku a těšíme se na další úspěchy.

Celý článek si můžete přečíst zde:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0038071724002311?dgcid=author